Karlskoga GK

Nytt öppningsdatum & banrapport

Här kommer en lägesrapport om 18 hålsbanan. Nytt öppningsdatum för 18-hålsbanan är fredag 11 maj. kl. 12.00.

Jag vill börja med att förklara varför det dröjer med öppning eftersom jag stod på årsmötet och sa att allt såg bra ut men med viss tveksamhet till greenerna 3-5-10

När snö och is försvann från greenerna runt påsk så såg de flesta gröna och fina ut. Sen hände något och greenerna blev sämre och sämre. Vi kan nu konstatera att tillväxtpunkten på framförallt vitgröen har frusit och plantan har dött samt att på några greener är det is som har knäckt dem. Den är själva centralen för överlevnad. Det är stora skillnader vad gäller känslighet på gräsarterna och krypven är starkare än vitgröe. Vi har ett antal greener som är ok men alldeles för många som behöver mer tid.

Hur var då härdningsprocessen i höstas? Jo, det regnade och solen lyste med sin frånvaro under lång tid. Sedan blev det kallt och marken frös med början från lucia och framåt. Sedan kom snön i ganska stor omfattning och efter några dagar började det att regna. Det gjorde att vattnet la sig på den redan frusna ytan och sedan låg den där tills för bara någon vecka sedan. 

Det går inte samtidigt att ta bort is när det är minusgrader ute ... Hade det bara varit några dagar med mildväder i vintras så hade man kunnat lägga på sand, leca kulor etc. på isen. För det viktigaste är att det går hål isen så att plantorna kan respirera eller andas.

Vatten i en gräsplanta fryser vid temperaturen - 2 till - 3 grader. Då gäller det att trycka tillbaka denna fryspunkt med rätt gödselstrategi och därmed inlagring av kolhydrater på hösten året innan. Is runt och omkring tillväxtpunkten kan även dra vatten kapillärt ur tillväxtpunkten och därmed krossa cellerna. Detta sista fenomen kallas för Crown Hydration när cellerna eller växtpunkterna har frusit sönder. Det märks väldigt tydligt först att greenerna ser ofta väldigt friska och frodiga när dem kommer ut ur vintern. Men sedan när dem skall börja att växa så klappar delar eller hela greener ihop fullständigt. Denna process kan framträda på bara någon eller några dagar.

Det är bland det värsta scenariot man kan uppleva som ansvarig för banan. Vi har kämpat med täckning, stödsådd, gödsling, luftning, vertikalskärning, vattning m.m. och nu måste vi vänta på att våren kickar igång på riktigt med varmare nätter och gärna regn.

Mikael Heiche
Banchef

Logga in på Min Golf

Följ oss på nätet

Vi samarbetar med

SISU Idrottsutbildarna